ОДРЖАНА ДРУГА ЦЕНТРАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ 52.БИТЕФА

Са конференције за медије: (са лева на десно) Ан-Лорен Вигуру, Алона Фишер Кам, Иван Меденица, Ивона Јевтић, Милош Латиновић, Франк Бауман, фото: Марина Илић



На конференцији је представљен целокупан главни и пратећи програм 52. Битеф фестивала, предфестивалске активности, фестивалски центар, спонзори, партнери и пријатељи фестивала.

Конференцију је отворио директор Битефа Милош Латиновић изразима захвалности свима који су подржали фестивал уз посебну захвалност оснивачу Секретаријату за културу Града Београда и  покровитељу Министарству културе и информисања Републике Србије, установама уз чију подршку овај међународни фестивал постоји више од пола деценије. Поред присутних говорника, представника амбасада и културних центара, Латиновић је истакао подршку амбасаде Швајцарске у Београду, као и специјалну подршку Делегације Европске уније у Србији која је подршала Битеф у оквиру облежавања Европске године културног наслеђа. Латиновић је представио и спонзора фестивала I&F McCann Групу, која и ове године кроз подршку Битефу дарује поклон Београду, Битефу и љубитељима позоришта, I&F McCann Група и њен оснивач Срђан Шапер одлучили су да наставе да подржавају фестивал као важан спонзор и партнер Битефа.

Ивона Јевтић, испред Секретатијата за културу Града Београда истакла је да јој је велико задовољство што може да најави Битеф фестивал, као манифестацију која је од великог значаја за град Београд, али и изразила задовољство због сарадње са уметничким директором Битефа и читавим Битеф тимом и истакла иновативан и креативан маркетиншки приступ менаџмента Битеф фестивала којим је фестивал успео да обезбеди подршку великог броја спонзора.

Међународни карактер Битеф фестивала привлачи и велики број иностраних партнера и амбасада које препознају његов значај на међународној позоришној и извођачкој сцени. С тим у вези посебну захвалност бих изразила амбасадама, као и културним центрима: СР Немачке и Гете Институту, амбасади Израела, Швајцарске, као и Француском институту у Србији, за подршку коју пружају фестивалу на представама на главном програму, истакла је Ивона Јевтић. Посебну захвалност изразила је и Делегацији Европске Уније у Србији која је такође подржала реализацију ове градске манифестације.

Такође, велику подршку Битеф фестивал је добио и од Владе Републике Србије, Кабинета председнице Владе, Ане Брнабић, који у складу са својом стратегијом развоја културе и креативне индустрије у Србији идентификује Битеф фестивал као једну од најзначајнијих културних појава.

Амбасадорка Израела Алона Фишер Кам изјавила је да јој је веома драго да се рад младог израелског уметника Надава Барнее, налази у главном програму Битефа. Реч је о мултимедијалном уметнику који је истовремено и музичар, композитор, текстописац и дизајнер светла.

Његов први албум је носио назив о животу и смрти. Занимљиво је да се један тако млади уметник бави темама као што је смрт, а ПА'АМ је инсталација у којој нема живих извођача на сцени и састављена је од успомена три стварне особе, значајна израелска уметника који се сећају своје младости и прошлости. Ту се преплићу интимна сећања, са сећањима која су историјске политичке природе. ПА’АМ на хебрејском значи ,,једном давно'', с тим што уметник Надав Барнеа инсистира на томе да се увек задржи оригиналан хебрејски наслов.

Франк Бауман, директор Гете института, коме је ово други Битеф од када је на функцији директора, рекао је да је Битеф један од најзначајнијих фестивала у региону, који од почетка тежи да прикаже немачку продукцију, што је случај и са овим издањем фестивала. Бауман је изразио задовољство што ће ове године имати прилику да подгледа чак две немачке представе - Вечна Русија и Горки - Алтернатива за Немачку? и истакао значај политичког театра у данашње време.

Заправо, цео фестивал има ту улогу да отвори очи пубилци, када су у питању те најзначајније политичке теме. Сви живимо у неком сопственом мехуру и нисмо свесни шта се дешава изван њега. Прилично смо затворени у одређеним мишљењима заједнице. Захвалан сам Ивану Меденици што је селектовао представу Вечна Русија, управо због различитих дискурса и противречности које она садржи, изјавио је Бауман.

Ан-Лорен Вигуру, културни аташе, испред Француског института у Србији, изјавила је да јој је драго што је Француски институт у Београду по 50. пут партнер Битеф фестивала, како главног, тако и пратећег програма фестивала. Вигуру је мишљења да је Битеф значајан фестивал који учествује у процесу изградње европског интегритета.

Ове године Свита бр.3 'Европа' свечано ће отворити Битеф фестивал 14. септембра, док ће претпремијера бити 13. септембра. Жорис Лакост, већ је гостовао на јубиларном 50. Битефу представом Свита бр.2, али бих позвала све оне који тада нису успели да погледају представу, да дођу да погледају Свиту бр. 3 'Европа',  јер се не ради о наставку представе. Представа је сачињена је од материјала који је Лакост скупљао са другим уметницима из читавог света, говорима најразличитије врсте, који се разликују по боји гласа, ритму, тоналитету. . Сакупљени материјал део је Енциклопедије речи који је извор за многе његове радове. У Европи моземо да чујемо различите дискурсе који су преплављени ксенофобијом, говорима мржње и ми не знамо како да се поставимо према томе. Смех је веома присутан у представама Лакоста, због тога сто постоји дисцанца у темама које третира и циљ није да нас обезхрабри вец омогући да се суочимо са овим темама.

Иван Меденица, уметнички директор фестивала, представио је пратећи програм фестивала, и констатовао да позориште мора да буде политичко, да се хвата у коштац горућим изазовима и проблемима света са којима се данас суочавамо.

Да би програм фестивала добио  прави контекст, мора да буде подржан разичитим пратећим, теоријским садржајима дебатног карактера. Са прошлогодишњом представом Олимп: У славу култа трагедије, и њеним преносом на РТС-у, Битеф, али и позориште и култура су превазишли своје границе и постали прворазредна друштвена тема. Кроз пројекат Народног позоришта у Београду Филозофски театар, Срећко Хорват, водећи филозоф младе генерације разговараће са редитељем Оливером Фрљићем са жељом да се поново успостави блиска веза између филозофије и позоришта као места за активно промишљање друштва и друштвених процеса, истакао је Меденица. Делегација у Србији и ЕУ инфо центар ће на дан свечаног отварања пружити своје тумачење концепта овогодишњег Битефа кроз два догађаја: Дебату под називом Изазови савремене демократије, и изложбу приређену поводом обележавања Европске године културног наслеђа - Поздрав из Србије у фоајеу Југословенског драмског позоришта.

Естетски феномени, односно три позоришне инсталације које затварају овогодишњи Битеф биће повод да се на трибини Међупростори визуелне уметности и театра, покрене недовољно истражена тема и отвори дискусија о сусретању театарског у визуелној уметности и обрнуто. На трибини ће учествовати теоретичари, али и уметници који се у свом раду баве инсталацијама. Дигитализација Битефа је интерактивна презентација пројекта у сарадњи са Универзитетском библиотеком Светозар Марковић. У оквиру овог пројекта, комплетна архивска грађа фестивала је обрађена и биће постављена на посебном порталу чиме ће бити омогућен приступ и претрага богатог историјата Битефа.

Showcase домаћих позоришта осмишљен је тако да заинтересованој публици омогући увид у савремену београдску позоришну продукцију кроз четири представе: Јами дистрикт, Клошмерл, Режим љубави, Урнебесна тама.

Деветнаеста Битеф Полифонија под насловом „Како си ти жив?“ који је као и програм подстакнут концептом 52. Битефа, отвориће дијалог кроз три теме, иницијативе, односно представе као осе и продубити га кроз различите радионице. У оквиру програма Битеф Библиотека, биће представљена најновија издања стручне, теоријске литературе везане за позориште и извођачке уметности позоришта. Током трајања 52. Битефа, тим фестивала заједно са екстерним стручњацима и младим колегама из целог света, у циљу истраживања и стицања нових практичних искустава, извршиће „менаџерску вивисекцију“ над Битефом. Овај  међународни едукативни програм кроз различите формате отвара простор за даљи професионални развој и напредак у каријери.

Као и сваке године оствариће се и значајна међуинституционална сарадња, па ће фестивалу своја врата отворити значајне установе и институције културе а представе на главном програму биће одржане у Народном позоришту у Београду, Југословенском драмском позоришту, Београдском драмском позоришту, Позоришту на Теразијама, Атељеу 212, Битеф театру, Сава центру, док ће фестивалски центар и бројни пратећи програми бити смштени у Комбанк дворани и на Тргу Николе Пашића.

На крају 52. Битефа  биће додељене награде као и сваке године: Гранд приx Мира Траиловић за најбољу представу у целини и Специјална награда Јован Ћирилов, Политикина награда и Награда публике.

На крају конференције, Милош Латиновић захвалио се спонзорима фестивала који су већ дуго уз Битеф, компанији Србија Гас, Coca Colla Hellenic Србија, као и партнерима фестивала компанији Телеком Србија и јединој домаћој телекомуникационој компанији Телегруп која подржава виоску уметност под слоганом IT is ART. Латиновић је истакао да су вредност Битефа препознале и две нове компаније, Carnex који обележава 60 година постојања и Schweppes, и позвао све присутне да након конференције уживају у производима обе компаније.

Пријатељи овогодишњег Битефа су Макси супермаркети са којима Битеф припремама програм за најмлађе, а придружила им се Raiffainsen банка, Deloitte, Туборг, DM и многи други о којима ће се чути више на наредним конференцијама, као и кроз редовна саопштења Битефа.