Kada se govori o Bitefu u kontekstu savremenog svetskog pozorišta, najčešće se misli na njegov programsko-umetnički značaj i selekciju u kojoj su svoje mesto našli skoro svi za istoriju teatra XX i početka XXI veka relevantni autori. Bitef je svih ovih godina davao prostor novim umetničkim tendencijama, ali i brinuo o savremenim kretanjima u oblasti festivalskog menadžmenta i pozorišne produkcije. Novine u umetničkom izrazu neraskidivo su bile povezane sa inovativnim praksama pozorišne organizacije. Zato s pravom možemo reći da je istorija Bitefa i istorija savremenog menadžmenta festivala.

Aktuelni model organizacije Bitefa je spoj nasleđenih vrednosti i savremenih tendencija u menadžmentu, ozbiljnog strateškog promišljanja i spontano nastalih praksi, menadžmenta u kulturi, kriznog menadžmenta i agilnog projektnog menadžmenta. U tom smislu, on predstavlja potentnu studiju slučaja kako u lokalnom tako i u međunarodnom kontekstu.

Tokom trajanja 52. Bitefa, tim festivala zajedno sa eksternim stručnjacima i mladim kolegama iz celog sveta, u cilju istraživanja i sticanja novih praktičnih iskustava, izvršiće „menadžersku vivisekciju“ nad Bitefom. Petodnevni edukativni program osmišljen je kao razmena znanja, ideja i iskustava između stručnjaka i iskusnijih festivalskih menadžera i njihovih mlađih kolega. Program je baziran na različitim edukativnim formatima kao što su: mentorski rad, interšip, stručna predavanja, radionice i prezentacije, s ciljem da se otvori prostor za unapređivanje postojećih i sticanje novih znanja i veština, te za dalji profesionalni razvoj i napredak u karijeri.

Urednica programa: Jelena Knežević

Predavači:

  • prof dr Milena Dragićević Šešić, redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, šefica UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu;
  • prof. dr Ivan Medenica, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, umetnički direktor Bitefa;
  • Srđan Šaper, vodeći stručnjak u oblasti tržišnih komunikacija, osnivač McCann grupe
  • Svetlana Strunić, master prava evropskih integracija, advokat

Prezentacije:

  • Bitef (Jelena Knežević, Filip Vujošević), Ibero American Theatre Festival Bogota (Katalina Amador)

Mentori:

  • Aleksandra Delić, Milorad Jovanović, Jelena Stojanović, Anđelka Janković, Tamara Pović, Sanja Ljumović, Milja Vuković, Dragana Doroslovac

Ilustracija:

Vizuelni identitet 32. Bitef: I&F McCann-Erickson Beograd / Visual identity 32nd Bitef: I&F McCann-Erickson Belgrade