Foto: Lidija Antonović

Foto: Lidija Antonović

BITEF POLIFONIJA je prateći program Bitefa koji je posvećen ulozi pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu sa mladima. Inspirisani konceptom i sloganom ovogodišnjeg 52. Bitef festivala Svet bez ljudi i usmerenjem na one umetničke pojave u savremenom pozorištu i izvođačkim umetnostima koje ukazuju na  fenomene savremenog društva, naslov 19. Bitef Polifonije glasi KAKO SI TI ŽIV?

Kako si ti živ? zapravo je replika iz predstave Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi u režiji Minje Bogavac i produkciji nove nezavisne omladinske trupe Reflektor teatra, koja će biti izvedena u okviru pratećeg programa Bitefa. Oko ove predstave stvoren je čitav jedan blok u okviru Bitef Polifonije, praćen autorskim radionicama pozorišnog procesa koji tematski i problemski pokreću istraživanje savremene pozorišne prakse. Programske radionice, kao i drugi projekti u okviru Bitef Polifonije predstavljeni su performansom, te je publika na taj način mogla da se informiše o svim dešavanjima pratećeg programa Bitef festivala.

Bitef Polifonija započela je novu inicijativu Na licu mesta. Podstaknuti uspehom prošlogodišnjeg odlaska autobusom na gledanje predstave i ove godine Bitef Polifonija poziva učesnike i publiku u Kragujevac 20. septembra, gde će se upoznati sa procesom rada i specifičnim konceptom predstave Dvesta Knjaževsko-srpskog teatra.

U okviru projekta Epske igrice umetničke grupe Hop.La! biće premijerno izvedena predstava Ženidba Dušanova na Bitef Polifoniji, koja u godini posvećenoj kulturnom nasleđu podržava razvoj alternativnog čitanja epike.

Potencijalni učesnici radionica mogu se prijaviti na zvaničnoj fejzbuk stranici Bitef Polifonije.