На фотографији: Срећко Хорват; фото: Марко Петровић

На фотографији: Срећко Хорват; фото: Марко Петровић

Пре церемоније отварања фестивала у 19 часова у фоајеу Југословенског драмског позоришта отворена је изложба Европска година културног наслеђа - Поздрав из Србије. У оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо центар у Београду приредили су изложбу о местима културног наслеђа у Србији кроз коју су посетиоци имали прилику да се подсете шта све чини богато културно наслеђе Србије. Изложбу су отворили Иван Меденица, уметнички директор Битефа и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици. Они су се присутнима обратили и угостили их у оквиру свечаног коктела одржаног поводом отварања изложбе и том приликом најавили свечано отварање фестивала.

Битеф фестивал свечано је отворио један од водећих филозофа млађе генерације Срећко Хорват. Истичући значај Битефа који ове као и претходних година поставља питања која се тичу свих нас Хорват се запитао: Која је улога позоришта и Битефа? У тренутку када се политика претвара у позориште, наш задатак је да вратимо политику у позориште, али не у смислу политиканства, корупције, намештања послова, већ у смислу ангажованог театра који неће само тумачити реалност већ и покушати да је мења.

Миљеник Београдске публике, Жорис Лакост и овога пута, својим новим пројектом Свита бр. 3 'Европа' одушевио је присутну публику. Његова врло духовита, лишена моралисања, патетике и идеолошког доцирања, Свита бр. 3 'Европа' је паметна, рационална и рафинирана дијагноза скретања европских друштава удесно и, као таква се показала сјајним избором за отварање фестивала. Ове године Битеф се бави темама које изазивају дубоку забринутост, а то је чињеница да је свет у коме живимо - свет екстремних идеологија и режима.

 

52. Битеф трајаће до 22. септембра, а током трајања фестивала публика ће имати прилике да погледа представе из 10 различитих земаља, којима ће се представити аутори који су већ добро познати београдској публици, али и нова Битефова открића.

Сутра почиње и 19. Битеф полифонија под слоганом КАКО СИ ТИ ЖИВ - НАСЛЕЂЕ И АКТИВИЗАМ, у 16 часова у Битеф театру. Битеф полифонија као пратећи програм Битефа посвећена је улози позоришних уметника и других стваралаца у раду с младима. Полифонија ће трајати  до 21. септембра у циљу да одржи и испуни свој пратећи програмски концепт и полифоност програма посвећеног улози позоришних уметника у раду с младима у области нових тенденција примењеног позоришта и драме/позоришта у образовању. Публика ће моћи да присуствује бројним радионицама, трибинама, представама.

Другог дана фестивала, 15. септембра у 12 часова, у Народном позоришту на програму је Филозофски театар. Ово ће бити прво издање Филозофског театра у коме ће фокус бити позориште, а редитељ Оливер Фрљић и филозоф и активиста Срећко Хорват говориће о односу позоришта и тренутне  друштвенополитичке реалности.

У оквиру главног програма, у Народном позоришту, од 20 часова публика ће имати прилике да погледа и пројекат Боливуд ауторке Маје Пелевић. Овај мјузикл изабран је за главни програм Битефа превасходно због тога што представља иновативан, другачији облик „политичког позоришта" од оног на који смо у Србији навикли последњих година.

Свечано отварање су подржали Делагација Европске уније у Србији, Француски инстутут у Србији, Телегруп, а коктел поводом свечаног отварања као и Афтер Тен журку - ТВ5 Монде, 5А Соба, Вила Јелена, Coca Colla Hellenic Србија, Schweppes, Винарија Темет и посластичарница Шума.