ŠTEFANU KEGIJU URUČENE NAGRADE 52. BITEFA

Nagrađena multimedijalna instalacija Zaostavština, komadi bez ljudi ostvarena bez fizičkog prisustva izvođača na sceni, u produkciji jednog od vodećih švajcarskih pozorišta Vidija iz Lozane, izvedena je tokom 52. Bitefa pod sloganom Svet bez ljudi.

Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa uručio je Štefanu Kegiju Grand prix ,,Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini, dok mu je Borka Golubović Trebješanin, novinarka Politike, uručila 41. Politikinu nagradu za najbolju režiju i delo slikara Predraga Miloševića Metafizičko popodne.

Štefan Kegi je prilikom preuzimanja nagrada izjavio: Za Zaostavštinu možete reći da je instalacija ali za mene je ovo jedna izvedba jer  izvođači samo trenutno nisu tu ali suštinski jesu izvođači i impresionaran sam što smo dobili čak dve nagrade. Rimini protokol je dobio naziv jer označava način na koji se radi u pozorištu pošto je pozorište kolektivni rad, i ja ovde primajući nagrade predstavljam jednu grupu ljudi.

Međunarodni žiri 52. Bitefa radio je u sastavu Judit Čaki, pozorišna kritičarka i profesorka iz Mađarske, Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore, Aleksandra Janković, stalni član pozorišta Atelje 212, Bojana Mladenović, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu i Brajs Lis, vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu. Članovi Politikinog žirija su bili: Gordana Popović, urednik Kulturne rubrike Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike, Egon Savin, pozorišni reditelj i Milan Nešković, pozorišni reditelj.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Nj.E. Filip Ge u čijoj rezidenciji je i održana svečana dodela nagrada naveo je da mu je veliko zadovoljstvo što je otvorio rezidenciju za Bitef i nagradu koja se dodeljuje Štefanu Kegiju. Razlog zašto podržavamo Bitef nije samo zato što je Bitef institucija sa međunarodnom reputacijom već zbog hrabrog programa koji tretira važna pitanja, naveo je Nj.E. Filip Ge.

Ivan Medenica je uručujući nagradu Kegiju najavio da Štefan danas nije u Beogradu samo da bi primio nagrade već i da bi odabrao prostore za svoju predstavu Remote Belgrade koja će biti deo 53. Bitefa.

Svečanoj dodeli prisustvovali su i glumci Aleksandra Janković i Vlada Aleksić, slikari Ivan Grubanov i Predrag Milošević, Milan Lučić ispred British Council-a, predstavnici kompanija Deloitte, I&F Grupe, Cepter hotela, Halo creative team-a, izdavačke kuće Klet, Domaće kiflice, modna kreatorka Dragana Ognjenović i mnogi drugi.