Иван Меденица, уметнички директор Битефа представио међународни жири: Јудит Чаки, позоришна критичарка, уредница, преводитељка, новинарка и универзитетска професорка из Мађарске, Радмила Војводић, позоришни редитељ, драмски писац и редовни професор режије на ФДУ Универзитета Црне Горе, Александра Јанковић, стални члан позоришта Атеље 212, Бојана Младеновић, кореографкиња и уметничка директорка СНДО у Амстердаму, и Брајс Лис, ванредни професор на одсеку Драма и позориште на Ројал Холовеју, Универзитета у Лондону.

Председница жирија Јудит Чаки саопштила је одлуку жирија, према чијој је одлуци Гранд при Мира Траиловић за најбољу представу у целини припао представи Заоставштина, комади без људи (концепт Штефан Кеги, Доминик Ибер/Римини протокол) у продукцији позоришта Види - Лозана из Швајцарске).

Специјална награда Јован Ћирилов равноправно је додељена двема представама Реквијем за Л. (режија: Ален Плател; музика: Фабрицио Касол), у продукцији компаније ле бале се д ла бе (Гент) и Вечна Русија (концепт, текст, режија: Марина Давидова; сценографија, видео: Вера Мартинов), у продукцији ХАУ Хебел ам Уфер (Берлин).

Политикин жири, у саставу Гордане Поповић, уреднице Културне рубрике Политике, Борке Голубовић Требјешанин, новинарке Културне рубрике Политике, Ане Тасић, театролошкиње и критичарке Политике, Егона Савина, позоришног редитеља и Милана Нешковића, позоришног редитеља,  одлучио је да се овогодишња Награда Политике, 41. пут по реду, за најбољу режију на 52. Битефу додели представи Заоставштина, комади без људи.

Радислав Кричак, менаџер за комуникације И&Ф Групе, оснивача Срђана Шапера, прогласио је Награду публике за представу Свита бр. 3 'Европа'  (композиција и режија: Жорис Лакост, концепт: колектив „Енциклопедија речи") у продукцији Ешел 1:1, Париз, Француска.

Затварању овогодишњег Битефа, представи Реквијем за Л., присуствовала је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је заједно са новооснованим Саветом за креативне индустрије, пружила значајну подршку Битефу, као фестивалу који шаље у свет слику модерне динамичне, иновативне и креативне Србије каква она јесте. Она је изјавила да је један од фокуса њених активности у креативним индустријама управо оснаживање и промоција креативних потенцијала наше земље, наших најважнијих фестивала, талентованих појединаца и иницијатива.

Савет за креативне индустрије тренутно ради на реализацији око 20 иницијатива које ће помоћи креативном сектору, а тичу се решавања важних системских питања која већ дуго представљају препреку нашим креативним ствараоцима из различитих области.  Једно од најважнијих питања се односи управо на подржавање кључних  догађаја који су платформа за едукацију, међународну размену и сарадњу а најбоље нас репрезентују у свету, попут Битефа, истакла је председница.

Свечана церемонија доделе награда и Афтер Тен журка на којој су присуствовале многобројне јавне личности и представници медија, одржана је у хотелу Hyatt Regency, уз подршку његове екселенције Кун Адама, Амбасадора Краљевине Белгије у Србији и ТВ5Монде, као и осталих спонзора: Телеком Србија, Coca Cola HBC, Schweppes, Топлички виногради, Соколова ракија, Bean&Leaf, Вила Јелена Moritz Eis, Туборг и Пуратос.

ОВДЕ можете прочитати образложење жирија 52. Битефа и жирија Политике.