Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa predstavio međunarodni žiri: Judit Čaki, pozorišna kritičarka, urednica, prevoditeljka, novinarka i univerzitetska profesorka iz Mađarske, Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i redovni profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore, Aleksandra Janković, stalni član pozorišta Atelje 212, Bojana Mladenović, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu, i Brajs Lis, vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu.

Predsednica žirija Judit Čaki saopštila je odluku žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripao predstavi Zaostavština, komadi bez ljudi (koncept Štefan Kegi, Dominik Iber/Rimini protokol) u produkciji pozorišta Vidi - Lozana iz Švajcarske).

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov ravnopravno je dodeljena dvema predstavama Rekvijem za L. (režija: Alen Platel; muzika: Fabricio Kasol), u produkciji kompanije le bale se d la be (Gent) i Večna Rusija (koncept, tekst, režija: Marina Davidova; scenografija, video: Vera Martinov), u produkciji HAU Hebel am Ufer (Berlin).

Politikin žiri, u sastavu Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike Politike, Borke Golubović Trebješanin, novinarke Kulturne rubrike Politike, Ane Tasić, teatrološkinje i kritičarke Politike, Egona Savina, pozorišnog reditelja i Milana Neškovića, pozorišnog reditelja,  odlučio je da se ovogodišnja Nagrada Politike, 41. put po redu, za najbolju režiju na 52. Bitefu dodeli predstavi Zaostavština, komadi bez ljudi.

Radislav Kričak, menadžer za komunikacije I&F Grupe, osnivača Srđana Šapera, proglasio je Nagradu publike za predstavu Svita br. 3 'Evropa'  (kompozicija i režija: Žoris Lakost, koncept: kolektiv „Enciklopedija reči") u produkciji Ešel 1:1, Pariz, Francuska.

Zatvaranju ovogodišnjeg Bitefa, predstavi Rekvijem za L., prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je zajedno sa novoosnovanim Savetom za kreativne industrije, pružila značajnu podršku Bitefu, kao festivalu koji šalje u svet sliku moderne dinamične, inovativne i kreativne Srbije kakva ona jeste. Ona je izjavila da je jedan od fokusa njenih aktivnosti u kreativnim industrijama upravo osnaživanje i promocija kreativnih potencijala naše zemlje, naših najvažnijih festivala, talentovanih pojedinaca i inicijativa.

Savet za kreativne industrije trenutno radi na realizaciji oko 20 inicijativa koje će pomoći kreativnom sektoru, a tiču se rešavanja važnih sistemskih pitanja koja već dugo predstavljaju prepreku našim kreativnim stvaraocima iz različitih oblasti.  Jedno od najvažnijih pitanja se odnosi upravo na podržavanje ključnih  događaja koji su platforma za edukaciju, međunarodnu razmenu i saradnju a najbolje nas reprezentuju u svetu, poput Bitefa, istakla je predsednica.

Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka na kojoj su prisustvovale mnogobrojne javne ličnosti i predstavnici medija, održana je u hotelu Hyatt Regency, uz podršku njegove ekselencije Kun Adama, Ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji i TV5Monde, kao i ostalih sponzora: Telekom Srbija, Coca Cola HBC, Schweppes, Toplički vinogradi, Sokolova rakija, Bean&Leaf, Vila Jelena Moritz Eis, Tuborg i Puratos.

OVDE možete pročitati obrazloženje žirija 52. Bitefa i žirija Politike.