Млади музички таленти из целе Србије на затварању Битефа

Битеф наставља да доприноси културној децентрализацији и демократизацији фестивала и културе. Прошле године на Цветном Тргу организован је догађај „Поклони Битеф“ у сусрет 51. Битефу када су се на Цветном Тргу окупили представници амбасада, државних институција, града и компанија на дружењу на ком су сви заинтересовани могли да подрже културу и културни развој младих куповином карата за најбоље студенте Београдског универзитета за представу „Олимп - у славу култуа трагедије“. Осим тога на овај начин Битеф наставља борбу за за развијање нове, младе публике,.

Ове године око 150 ђака из Ћуприје, Новог Сада , Крагујевца и Београда биће у прилици да 22. септембра бесплатно допутује и присуствује свечаном затварању фестивала када ће бити изведена музичка представа Реквијем за Л., и чује 14 врхунских музичара из целог света који су се окупили око Моцартовог Реквијема. Ововогодишњи пројекат „Битеф за младе музичке наде“ реализован је уз подршку компаније  Deloitte, чиме ће младој публици широм Београда бити пружена прилика да буду део јединственог  битефовског искуства.

Ми у Deloitte-у се увек трудимо да у своје пословне активности укључимо и активности од друштвеног значаја водећи се принципом да успешно пословање и друштвена одговорност не могу једно без другог. Изузетно нам је драго што је ове године Deloitte у друштву пријатеља најзначајнијег позоришног фестивала и што ћемо у оквиру заједничке акције неколико компанија довести младе таленте из више музичких школа из неколико градова у Србији на завршну представу фестивала Реквијем за Л. Верујемо да ћемо овим гестом подићи свест о значају и вредностима наше културне баштине а друге компаније подстаћи да и оне буду део ове или сличних манифестација, јер улагање у културу је улагање у нашу будућност, поручују из Deloitte-а.

Пре представе, ученици ће отићи и у посету Београдској филхармонији где ће имати прилику да се ближе информишу и сазнају како функционише једна од најзначајнијих музичких институција наше земље, али и да посете пробу филхармоније. Након тога у фестивалском центру у Комбанк дворани представници Битефа и Deloitta упознаће се и ручати са гостима, што ће уједно бити тренутак да се будуће колеге упознају и размене контакте за будућу сарадњу. 

Овој, као и многим претходним акцијама, придуржили су се пријатељи Битефа Carnex који је за госте припремио ручак, као и Schweppes и Coca Colla Hellenic Србија који ће овим младим музичким талентима пружити освежење током узбудљивог дана.

Битеф ће свечано бити затворен у Сава Центру музичком представом Реквијем за Л., која је почетком 2018. имала светску премијеру, а од тада је гостовала, с великим успехом, на неколико великих међународних фестивала. У основи представе, иза које стоји неколико угледних европских копродуцената, а изводи је позната белгијска компанија ле бале се д ла бе, налази се музичка партитура Фабриција Касола, која инвентивно спаја Моцартов Реквијем, афричку музику и још неке музичке традиције. На ову музику је Ален Плател, један од водећих светских кореографа, компоновао сценску партитуру, један истовремено минималистички и монументални погребни ритуал који спаја различите традиције, али га изводи ансамбл састављен скоро само од Африканаца.