Mladi muzički talenti iz cele Srbije na zatvaranju Bitefa

Bitef nastavlja da doprinosi kulturnoj decentralizaciji i demokratizaciji festivala i kulture. Prošle godine na Cvetnom Trgu organizovan je događaj „Pokloni Bitef“ u susret 51. Bitefu kada su se na Cvetnom Trgu okupili predstavnici ambasada, državnih institucija, grada i kompanija na druženju na kom su svi zainteresovani mogli da podrže kulturu i kulturni razvoj mladih kupovinom karata za najbolje studente Beogradskog univerziteta za predstavu „Olimp - u slavu kultua tragedije“. Osim toga na ovaj način Bitef nastavlja borbu za za razvijanje nove, mlade publike,.

Ove godine oko 150 đaka iz Ćuprije, Novog Sada , Kragujevca i Beograda biće u prilici da 22. septembra besplatno doputuje i prisustvuje svečanom zatvaranju festivala kada će biti izvedena muzička predstava Rekvijem za L., i čuje 14 vrhunskih muzičara iz celog sveta koji su se okupili oko Mocartovog Rekvijema. Ovovogodišnji projekat „Bitef za mlade muzičke nade“ realizovan je uz podršku kompanije  Deloitte, čime će mladoj publici širom Beograda biti pružena prilika da budu deo jedinstvenog  bitefovskog iskustva.

Mi u Deloitte-u se uvek trudimo da u svoje poslovne aktivnosti uključimo i aktivnosti od društvenog značaja vodeći se principom da uspešno poslovanje i društvena odgovornost ne mogu jedno bez drugog. Izuzetno nam je drago što je ove godine Deloitte u društvu prijatelja najznačajnijeg pozorišnog festivala i što ćemo u okviru zajedničke akcije nekoliko kompanija dovesti mlade talente iz više muzičkih škola iz nekoliko gradova u Srbiji na završnu predstavu festivala Rekvijem za L. Verujemo da ćemo ovim gestom podići svest o značaju i vrednostima naše kulturne baštine a druge kompanije podstaći da i one budu deo ove ili sličnih manifestacija, jer ulaganje u kulturu je ulaganje u našu budućnost, poručuju iz Deloitte-a.

Pre predstave, učenici će otići i u posetu Beogradskoj filharmoniji gde će imati priliku da se bliže informišu i saznaju kako funkcioniše jedna od najznačajnijih muzičkih institucija naše zemlje, ali i da posete probu filharmonije. Nakon toga u festivalskom centru u Kombank dvorani predstavnici Bitefa i Deloitta upoznaće se i ručati sa gostima, što će ujedno biti trenutak da se buduće kolege upoznaju i razmene kontakte za buduću saradnju. 

Ovoj, kao i mnogim prethodnim akcijama, priduržili su se prijatelji Bitefa Carnex koji je za goste pripremio ručak, kao i Schweppes i Coca Colla Hellenic Srbija koji će ovim mladim muzičkim talentima pružiti osveženje tokom uzbudljivog dana.

Bitef će svečano biti zatvoren u Sava Centru muzičkom predstavom Rekvijem za L., koja je početkom 2018. imala svetsku premijeru, a od tada je gostovala, s velikim uspehom, na nekoliko velikih međunarodnih festivala. U osnovi predstave, iza koje stoji nekoliko uglednih evropskih koproducenata, a izvodi je poznata belgijska kompanija le bale se d la be, nalazi se muzička partitura Fabricija Kasola, koja inventivno spaja Mocartov Rekvijem, afričku muziku i još neke muzičke tradicije. Na ovu muziku je Alen Platel, jedan od vodećih svetskih koreografa, komponovao scensku partituru, jedan istovremeno minimalistički i monumentalni pogrebni ritual koji spaja različite tradicije, ali ga izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca.