Музички спектакл Алана Платела затвара 52. Битеф

Педесет друго издање Битефа одржаће се у Београду, од 14. до 22. септембра 2018. године. Посебно интересовање публике, нарочито оне наклоњене музичком позоришту и музици, уопште, сигурно ће изазвати представа која ће и свечано затворити фестивал у београдском Сава Центру.

Ради се о продукцији компаније Лес баллетс Ц де ла Б из Белгије под називом „Реквијем за Л“. Чувени кореограф Алан Плател, једна од највећих међународних звезда овогодишњег Битефа, у сарадњи са композитором Фабирициом Касолом и уз учешће музичара из различитих делова света, креира своју сопствену верзију Моцартовог Реквијема. У овој верзији, мешају се музички утицаји и жанрови, укључујући џез, оперу и популарну афричку музику, суочавајући нас са смрћу, на начин који је у исто време и тужан и весео.

Плател је 2012. године гостовао на 45. Битефу са представом „Гарденија“ која је наишла на фантастичан пријем код Битефове публике. Од тада је прошло шест година и Плател је,  како је сам изјавио, доживео многа нова искуства. „Гарденија ми веома недостаје. Једна од глумица из те представе је у међувремену умрла, тако да та представа за мене има и известан историјски значај. Међутим, Реквијем за Л, представља нешто потпуно другачије. То је пре свега музичка представа. Композитор Фабрицио Касол је радио на музици Моцарта, на Реквијему, и то са четрнаест музичара из Африке, из Јужне Африке, као и са музичарима из Европе. Заједно са њима он је креирао потпуно нову интерпретацију тог целокупног Моцартовог дела, након чега се обратио мени да ту музичку изведбу поставим на сцену“, изјавио је овај аутор.

У продукцији овог пројекта, поред матичне компаније, учествују и реномирани међународни фестивали и инситутције, као што су Берлинер фестшпиле, Марсејски фестивал и Оназис центар из Атине.

У стратегији Битефа, која у последњих неколико година подразумева рад на стварању нове публике фестивала, Реквијем за Л заузима важно место. Посебне активности ће се усмерити ка побуђивању интересовања ученика музичких школа и факултета да присуствују извођењу овог необичног сценско-музичког спектакла.

Трејлер ове представе погледајте ОВДЕ

Пратите нас јер ће ускоро почети резервације и продаја улазница за овај спектакуларан позоришни догађај.