ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 50 ГОДИНА БИТЕФА НА „ПРИ ЕУРОПА"

У Риму ће се, од 12. до 17. децембра 2017. године, одржати додела европских позоришних награда „При Еуропа". Ради се о највећој европској позоришној награди, коју многи називају позоришним Оскаром.
 

Сам догађај није само свечана додела награда, већ једнонедељни фестивал на ком се представљају лауреати, својим представама, али и разговорима који се воде о њиховом делу. Ове године фестивал и завршна церемонија ће бити спектакуларнији него икада, и то не само зато што се по први пут одвијају у Риму, већ и зато што се слави тридесет година од оснивања Премија. Награда се додељује у две категорије, Гран при (награда за животно дело) и Позоришна реалност, за оне уметнике и трупе који данас стварају највиталнији европски и светски театар, док се некада додељује и Специјално признање. Досадашњи добитници Гран прија су, између осталих: Питер Брук, Ђорђо Стрелер, Хајнер Милер, Боб Вилсон, Пина Бауш и Харолд Пинтер.

Ове године, Гран При ће добити двоје глумаца, Изабел Ипер и Џереми Ајронс. Међу добитницима награде Позоришна реалност су Кирил Серебреников (Русија), Јаел Ронен (Немачка/Израел), Јернеј Лоренци (Словенија), Алесандо Скајрони (Италија), Сузан Кенеди (Холандија/Немачка) и Театар Но99 (Естонија).

Србија је, кроз историју, имала значајну заступљеност на додели награда, на различите начине. Добитници награде Позоришна релност су Биљана Србљановић и Јожеф Нађ. Важно је истаћи и чињеницу да је 1999. године Битеф фестивал добио Специјално признање Премио Еуропе, захваљујући историјском доприносу на рушењу подела између култура, те тако постао једини позоришни фестивал који је икада добио ову награду. Такође, веза са Битефом је и та да је Јован Ћирилов био члан жирија 6. и 7. издања Премија, док је ове године то уметнички директор Битефа Иван Меденица.

Захваљујући свему томе, у години када се слави 60 година од потписивања Римског споразума који означава почетак изградње Европске уније и 30 година од покретања Премио Еуропе, у палати Венеција, 13. децембра, о Битефу ће говорити познаваоци и пријатељи фестивала из различитих генерација и из различитих култура: француски критичар и театролог румунског порекла, председник жирија Премија, Жорж Бани, доскорашњи директор Националног позоришта Јужне Кореје и почасни председник Међународног удружења позоришних критичара, Јун-Чеол Ким, водећа руска критичарка, селекторка неколико европских фестивала, Марина Давидова и Иван Меденица, уметнички директор Битефа, док ће разговор водити драматург фестивала, Филип Вујошевић.

На панел дискусији која ће представљати идеалну прилику за даље промовисање Битефа као једног од најзначајнијих европских позоришних фестивала, говориће се о прошлости и значају за европски и светски театар, али ће се ексклузивно представити и планови за 52. Битеф.