Одржана прва донаторска вечера БИТЕФ-а

Прва донаторска вечера Битеф фестивала успешно је одржана 15.11. у хотелу Square Nine, уз подршку пријатеља фестивала I&F McCann Grupe. На донаторској вечери која је окупила представнике дипломатског кора, бројне личности из пословног, уметничког и јавног живота прикупљена су средства која ће бити усмерена у реализацију програма Битеф фестивала. У оквиру донаторске вечере одржана је аукција дела наших познатих уметника Владимира Величковића, Уроша Ђурића, Михаела Милуновића и Вука Видора Величковића, као и плаката и каталога првог издања Битефа из 1967. године који је дизајнирао Владислав Лалицки. Изненађење аукције били су специјална Битеф искуства, путовање са Иваном Меденицом, уметничким директором Битефа на студијско путовање и позоришна радионица за 10 особа у Битеф театру са тимом Битеф театра и познатим уметницима. Уметнички директор Битефа Иван Меденица најавио је формирање Клуба пријатеља Битефа.

Окупљенима су се, између осталих, обратили Милош Латиновић, директор Битефа, оснивач I&F McCann Grupe Срђан Шапер, као и наш прослављени глумац Светозар Цветковић.

Директор Битефа Милош Латиновић, поздрављајући окупљене госте,  пренео је своју захвалност свима који су се одазвали позиву и рекао: ’’Нама у Битефу ово даје наду да на путу на коме смо, нисмо сами и уверава нас како да је у нашем друштву сазрела свест о неопходности подршке култури од стране бизниса, јавних личности, дипломата и политике.’’

Обраћајући се окупљенима као пријатељ Битефа чија је компанија подржала фестивала Срђан Шапер, рекао је: „Битеф је део света у нашем граду и део Београда у свету. Битеф су сва београдска позоришта заједно и сва светска позоришта у Београду. Битеф смо ми овде, као грађани Београда, привремени или стални, и као грађани света дефинитивно и за увек. Зато подржати Битеф значи подржати нас саме да допринесемо бољем и широкогрудијем друштву, отворенијем, паметнијем, продуховљенијем.”

Светозар Цветковић дирнуо је све присутне својим речима и позвао да се придруже подршци Битефу говорећи о њему као ствараоцу тог „света“ који не би постојао да 1967. године Мира и Јован нису дошли на идеју да „Свет“ направе у Београду. На крају је истакао важност овог догађаја који је окупио еминентне личности из данашњег Београда рекавши „Клица за један такав Битеф велике амбиције, не преживљавања да би се опстало, већ једног новог храброг и бескомпромисног  живота овог фестивала посађена је у години која нам лагано измиче. Какво ће дрво израсти из посађене добре воље, знања и амбиције оних који га воде зависи и од свих нас!!! Зато данас дајмо Београду шансу, пружимо Битефу руку и оно што наше срце може да захвати у тој руци.”

Иван Меденица се укратко осврнуо на успехе 51. Битефа и представио шта нас све очекује на 52. Битефу, и најавио да ће 13. децембра у Риму у оквиру доделе Европске награде за позориште - Премио Еуропа пер ил Театро, међународном трибином бити обележено 50 година од оснивања Битефа.

Циљ донаторске вечери је успостављање новог модела подршке уметности и представља јединствени догађај у сфери културе код нас.

Донаторској вечери су, између осталих, присуствовали и Амбасадор Црне Горе, Амбасадор Швајцарске, представници компанија Рајфајзен банка, Лореал, Ахолд-Делез, Телеком Србија, Кока Кола ХБЦ Србија, Колор Прес Група, Фокс, Карнекс, Винер Штедиша, сликари Урош Ђурић, Вук Видор Величковић, глумци Светозар Цветковић, Тамара Вучковић, Славен Дошло, Исидора Минић, Бранка Пујић, Маја Шуша, Милан Лучић, Биљана Србљановић списатељица, Роберт Чобан и други.