Интервју са Цезаром, шефом кухиње у ресторану Voulez-Vous Étage

 

Долазиш са Филипина. Како ти се допада живот у Србији и рад у ресторану Voulez-Vous Étage?

У Србији живим већ пет година. Пронашао сам себе овде, уживам у свакодневном животу али и у свом послу, имам пријатеље, и мислим да могу рећи да сам заиста срећан. Овај ресторан има сјајну екипу људи који раде и улажу своју енергију у то да гости буду задовољни, тако да мислим да је то савршена комбинација.

Током пет година боравка у нашој земљи, сигурно си имао довољно времена да се упознаш са српском кухињом. Које је твоје омиљено српско јело?

Не могу да наведем једно јело, пре бих рекао - обожавам све. Волим месо, заправо сва јела са месом. Ако бих морао нешто да издвојим, издвојио бих сарму, али и ракију. То је мој лек! (смех)

Гости Битеф фестивала биће и гости вашег ресторана. Која је ваша препорука за њих?

Суши, затим различите врсте рибе које су феноменалног укуса. Заправо, мислим да је најважније то што ми овде заиста страствено кувамо. Наша страст уз необичне зачине ће им, сигуран сам, пренети тај дух Азије.

Како си упловио у свет кулинарства?

Мој тата је шеф кухиње, када сам био млађи, све је почело од његове узречице: ''Дођи до мене, идемо да завршимо неки посао''. Он је радио у великом броју ресторана као шеф кухиње и доста је путовао, баш као и ја, и он је страствен у томе што ради. Мада, на почетку ми се кување уопште није свиђало, нисам се проналазио у томе јер сам имао афинитета према музици, волео сам да свирам у бендовима. Тако је било све до моје 16. године када сам схватио да сам добар у овоме и да ми заиста иде од руке. Кад год бисмо у друштву имали неко окупљање, роштиљање, штагод, увек сам ја био тај који је хватао рибу, и припремао је. Када сам то схватио, уписао сам и школу кувања како бих научио више, желео сам да се усавршавам.

Да ли је кување нека врста уметности за тебе?

За мене кување јесте уметност, одувек су ме фасцинирале све те нијансе у самом процесу које утичу на производ, тј. на јело које спремате. Ја имам три асоцијације на кување - укус, уметност и музика. Најомиљенији ми је тај процес истраживања и креирање неког новог јела. Мој највећи мотив је да људи упамте укус јела које сам припремио, а највећа похвала када ме сретну и кажу: ''А ти си шеф кухиње, оно јело је заиста сјајно!''. Још једна важна ствар за кување је комуникација, ви морате да осетите особу за коју припремате оброк, да осетите њене емоције, да осетите како се та особа осећа, да бисте знали које јело да јој понудите. Интересантно је да се ја у кухињи никада не смејем иако сам иначе веселог духа. Збијам шале, али се не смејем, а то је зато што сам скроз фокусиран на то што радим. А када изађем из кухиње, прича је скроз другачија.

Voulez-Vous Étage тренутно припрема Дане азијске који ће се одржати од 10. до 16. септембра. Шта нам припремате за ове дане?

За Дане азијске кухиње припремамо - за почетак туну, затим пилећи батак, шкарпину, суши, лосос, краљевске гамборе, ролнице са јабукама и бананама, са сладоледом од ваниле, и још много тога. Дођите и уверићете се какав сам ја у кухињи (смех).

 

Ресторан Voulez-Vous Étage припрема Дане азијске кухиње који ће се одржати од 10. до 16. септембра. Овом приликом моћи ћете да уживате у Цезаровим неформалним презентацијама и посебним саветима у припреми нових јела.