Intervju sa Cezarom, šefom kuhinje u restoranu Voulez-Vous Étage

 

Dolaziš sa Filipina. Kako ti se dopada život u Srbiji i rad u restoranu Voulez-Vous Étage?

U Srbiji živim već pet godina. Pronašao sam sebe ovde, uživam u svakodnevnom životu ali i u svom poslu, imam prijatelje, i mislim da mogu reći da sam zaista srećan. Ovaj restoran ima sjajnu ekipu ljudi koji rade i ulažu svoju energiju u to da gosti budu zadovoljni, tako da mislim da je to savršena kombinacija.

Tokom pet godina boravka u našoj zemlji, sigurno si imao dovoljno vremena da se upoznaš sa srpskom kuhinjom. Koje je tvoje omiljeno srpsko jelo?

Ne mogu da navedem jedno jelo, pre bih rekao - obožavam sve. Volim meso, zapravo sva jela sa mesom. Ako bih morao nešto da izdvojim, izdvojio bih sarmu, ali i rakiju. To je moj lek! (smeh)

Gosti Bitef festivala biće i gosti vašeg restorana. Koja je vaša preporuka za njih?

Suši, zatim različite vrste ribe koje su fenomenalnog ukusa. Zapravo, mislim da je najvažnije to što mi ovde zaista strastveno kuvamo. Naša strast uz neobične začine će im, siguran sam, preneti taj duh Azije.

Kako si uplovio u svet kulinarstva?

Moj tata je šef kuhinje, kada sam bio mlađi, sve je počelo od njegove uzrečice: ''Dođi do mene, idemo da završimo neki posao''. On je radio u velikom broju restorana kao šef kuhinje i dosta je putovao, baš kao i ja, i on je strastven u tome što radi. Mada, na početku mi se kuvanje uopšte nije sviđalo, nisam se pronalazio u tome jer sam imao afiniteta prema muzici, voleo sam da sviram u bendovima. Tako je bilo sve do moje 16. godine kada sam shvatio da sam dobar u ovome i da mi zaista ide od ruke. Kad god bismo u društvu imali neko okupljanje, roštiljanje, štagod, uvek sam ja bio taj koji je hvatao ribu, i pripremao je. Kada sam to shvatio, upisao sam i školu kuvanja kako bih naučio više, želeo sam da se usavršavam.

Da li je kuvanje neka vrsta umetnosti za tebe?

Za mene kuvanje jeste umetnost, oduvek su me fascinirale sve te nijanse u samom procesu koje utiču na proizvod, tj. na jelo koje spremate. Ja imam tri asocijacije na kuvanje - ukus, umetnost i muzika. Najomiljeniji mi je taj proces istraživanja i kreiranje nekog novog jela. Moj najveći motiv je da ljudi upamte ukus jela koje sam pripremio, a najveća pohvala kada me sretnu i kažu: ''A ti si šef kuhinje, ono jelo je zaista sjajno!''. Još jedna važna stvar za kuvanje je komunikacija, vi morate da osetite osobu za koju pripremate obrok, da osetite njene emocije, da osetite kako se ta osoba oseća, da biste znali koje jelo da joj ponudite. Interesantno je da se ja u kuhinji nikada ne smejem iako sam inače veselog duha. Zbijam šale, ali se ne smejem, a to je zato što sam skroz fokusiran na to što radim. A kada izađem iz kuhinje, priča je skroz drugačija.

Voulez-Vous Étage trenutno priprema Dane azijske koji će se održati od 10. do 16. septembra. Šta nam pripremate za ove dane?

Za Dane azijske kuhinje pripremamo - za početak tunu, zatim pileći batak, škarpinu, suši, losos, kraljevske gambore, rolnice sa jabukama i bananama, sa sladoledom od vanile, i još mnogo toga. Dođite i uverićete se kakav sam ja u kuhinji (smeh).

 

Restoran Voulez-Vous Étage priprema Dane azijske kuhinje koji će se održati od 10. do 16. septembra. Ovom prilikom moći ćete da uživate u Cezarovim neformalnim prezentacijama i posebnim savetima u pripremi novih jela.