Donatorska večera Vol.1

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana 11. novembra 2017. godine u hotelu Square Nine, uz podršku prijatelja festivala I&F Grupe. Na donatorskoj večeri koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, brojne ličnosti iz poslovnog, umetničkog i javnog života prikupljena su sredstva koja su usmerena u realizaciju programa Bitef festivala. U okviru donatorske večere održana je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića, kao i plakata i kataloga prvog izdanja Bitefa iz 1967. godine koje je dizajnirao Vladislav Lalicki.

Iznenađenje aukcije bila su specijalna Bitef iskustva, studijsko putovanje sa Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa, i pozorišna radionica za 10 osoba u Bitef teatru sa timom Bitef teatra i poznatim umetnicima.

Okupljenima na večeri su se, između ostalih, obratili Miloš Latinović, direktor Bitefa, osnivač I&F Grupe Srđan Šaper, kao i naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

Direktor Bitefa Miloš Latinović, pozdravljajući okupljene goste,  preneo je svoju zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i rekao: „Nama u Bitefu ovo daje nadu da na putu na kome smo, nismo sami i uverava nas da je u našem društvu sazrela svest o neophodnosti podrške kulturi od strane biznisa, javnih ličnosti, diplomata i politike.“

Obraćajući se okupljenima kao prijatelj Bitefa čija je kompanija podržala festival, Srđan Šaper, rekao je: „Bitef je deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu. Bitef su sva beogradska pozorišta zajedno i sva svetska pozorišta u Beogradu. Bitef smo mi ovde, kao građani Beograda, privremeni ili stalni, i kao građani sveta definitivno i zauvek. Zato podržati Bitef znači podržati nas same da doprinesemo boljem i širokogrudijem društvu, otvorenijem, pametnijem, produhovljenijem.“

Svetozar Cvetković dirnuo je sve prisutne svojim rečima i pozvao da se pridruže podršci Bitefu govoreći o njemu kao stvaraocu „sveta“ koji ne bi postojao da 1967. godine Mira i Jovan nisu došli na ideju da „svet“ naprave u Beogradu. Na kraju je istakao važnost ovog događaja koji je okupio eminentne ličnosti iz današnjeg Beograda rekavši: „Klica za jedan takav Bitef velike ambicije, ne preživljavanja da bi se opstalo, već jednog novog hrabrog i beskompromisnog života ovog festivala posađena je u godini koja nam lagano izmiče. Kakvo će drvo izrasti iz posađene dobre volje, znanja i ambicije onih koji ga vode zavisi i od svih nas! Zato danas dajmo Beogradu šansu, pružimo Bitefu ruku i ono što naše srce može da zahvati u toj ruci.“

Ivan Medenica je tom prilikom najavio osnivanje Kluba prijatelja Bitefa koji danas već postoji i ukratko se osvrnuo na uspehe 51. Bitefa, dao nagoveštaj šta nas očekuje na 52. Bitefu, i najavio da će 13. decembra u Rimu u okviru dodele Evropske nagrade za pozorište - Premio Europa per il Teatro, međunarodnom tribinom biti obeleženo 50 godina od osnivanja Bitefa.

Prvoj donatorskoj večeri su, između ostalih, prisustvovali i Ambasador Crne Gore, Ambasador Švajcarske, predstavnici kompanija Raiffeisen bank, L’Oreal, Ahold Delhaize, Telekom Srbija, Coca-Cola HBC Srbija, Color Press Group, Fox, Carnex, Wiener Städtische osiguranje, slikari Uroš Đurić, Vuk Vidor Veličković, glumci Svetozar Cvetković, Tamara Vučković, Slaven Došlo, Isidora Minić, Branka Pujić, Maja Šuša, kao i Milan Lučić, Biljana Srbljanović, Robert Čoban i drugi.