Одржана конференција за медије уочи 52. Битефа

Са лева на десно: Ванда Кучера, потпредседница И&Ф Групе, Милош Латиновић, директор Битефа, Иван Меденица, уметнички директор Битефа, амбасадор ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици, преводилац, Анђелка Јанковић, руководилац ПР и маркетинг сектора Битефа



Амбасадор Фабрици истакао је да му је посебно задовољство што је Делегација Европске уније у Србији део Битефа. ''Од свог оснивања, 1967. године, Битеф је био сведок многих културних, друштвених и политичких промена и притом је увек успевао да задржи свој иновативни, критички и храбри дух. Битеф је део културног наслеђа, управо по њему београдски културни живот постаје препознатљив на међународној уметничкој сцени. Европска унија је изузетно поносна јер је 2018. године пружила једну од најзначајнијих подршки фестивалу и то са циљем да помогне Битефу да пласира богате и инспиративне представе најширој београдској публици. Ова иницијатива је део шире подршке Европске уније за јачу креативну индустрију и културно наслеђе у Србији.''

Ове године специјалну подршку Битеф има од Делегације Европске уније у Србији, која је подржала Битеф у оквиру обележавања Европске године културног наслеђа, те ће публика моћи да у Југословенском драмском позоришту погледа изложбу о местима културног наслеђа у Србији чије очување и обнову је помогла Европска унија. Током трајања Битефа, посетиоци ће имати прилику да се подсете шта све чини богато културно наслеђе Србије, а као пратећи садржај, биће доступни и кратки филмови о културном наслеђу.

Дан свечаног отварања фестивала 14. септембар је уједно и ЕУ дан на Битефу, у оквиру кога ће бити одржана дебата на тему изазова савремене демократије. Такође, најављено је да ће значајан део фестивала бити посвећен актуелном политичком тренутку у Европи, анализи онога што називамо „европским вредностима“, као и фокусирању одређених савремених друштвених и политичких феномена присутних у Европској унији. Још један доказ у прилог томе је и чињеница да ће 52. Битеф отворити Срећко Хорват, филозоф и аутор.

После великог успеха оствареног на 50. Битефу - специјалне награде жирија и награде публике, француски редитељ Жорис Лакост поново је на нашем фестивалу са представом Свита бр. 3  која има и додатну одредницу - 'Европа'. Ова представа је паметна, рационална и рафинирана дијагноза скретања европских друштава удесно и као таква она на самом почетку, јасно поставља тематску линију 52. Битефа.   

Ванда Кучера, потпредседница I&F Grupe истакла је задовољство што су људи са којима ради посвећени промоцији културе и културне баштине. ''Ово није први пројекат повезан са културом, уметношћу и стваралаштвом који смо одлучили да подржимо. Битеф и I&F Grupa сарађују другу годину заредом. Овде није реч само о партнерству, већ о људима који су се окупили око истих вредности. Битеф нас је деценијама учио да будемо отворени према достигнућима других и да од других учимо, задужио нас је да те вредности сада преносемо новим генерацијама. Срђан Шапер, оснивач I&F Grupe, чија идеја је била да наша компанија постане део овог важног фестивала, често каже да је Битеф део света у нашем граду и део Београда у свету''.

Директор Битефа Милош Латиновић се захвалио медијима и партнерима на праћењу и подршци фестивалу. Истакао је значај дугогодишње сарадње са генералним медијским покровитељем Радио телевизијом Србије која у оквиру свог културно-уметничког програма из године у годину верно прати овај водећи позоришни фестивал, који већ више од пет деценија открива и промовише савремене театарске праксе.

Како изгледа "свет без људи", којим се бави овогодишњи БИТЕФ, РТС ће приближити гледаоцима кроз традиционалне хронике, и тако што ће уживо преносити једну од најатрактивнијих представа са овогодишњег Битефа. У складу са идејом да се култура приближи што ширем телевизијском аудиторијуму, након прошлогодишњег преноса представе Олимп - у славу култа трагедије, који је оцењен као један од најзначајнијих догађаја године, и овог пута РТС ће уживо преносити једну од најатрактивнијих представа са овогодишњег Битеф програма. Гледаоци РТС-а имаће јединствену прилику да уживо прате извођење представе НО43 Прљавштина естонског Театра НО99 на програму РТС2, као и на Тргу Николе Пашића на специјалној пројекцији на отвореном.

Иван Меденица, објавио је и овогодишњи жири фестивала у коме ће се наћи признати домаћи, али и светски уметници и стручњаци из области позоришта: Јудит Чаки, позорична критичарка, уредница, преводитељка, новинарка и универзитетска професорка из Мађарске, Радмила Војводић, позоришни редитељ, драмски писац и редовни професор режије на ФДУ Универзитета Црне Горе, Александра Јанковић, стални члан позоришта Атеље 212,  Бојана Младеновић, кореографкиња и уметничка директорка СНДО у Амстердаму, и Брајс Лис, ванредни професор на одсеку Драма и позориште на Ројал Холовеју, Универзитета у Лондону.

Меденица је такође истакао да би наше друштво које тежи ЕУ требало да следи пример ове организације која је ове године подржала на Битефу представу која управо третира проблеме ЕУ оличене у расту екстремне деснице у земљама чланицама. То другим речима значи да субевенционисана култура треба да буде и савремено стваралаштво које је критички интонирано, које покреће и најтежа питања нашег друштва, можда и она која нису лагодна владајућим структурама. Да се таква позитивна тенденција примећује у нашем друштву сведочи и интересовање и подршка коју Битеф добија од Председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, и њеног Савета за културне индустрије у погледу рада на системском унапређењу и промени начина финансирања фестивала, који ће у будућности омогућити његову још већу присутност и видљивост како у домаћој тако и у светској култури.

Анђелка Јанковић, руководилац ПР и маркетинг сектора Битефа захвалила се партнерима и спонзорима фестивала. Поред поменутих Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије. Подршку су пружили Амбасада СР Немачке у Београду и Гоетхе-Институт Београд, Амбасада Израела у Београду, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Србији.

Након конференције одржан је коктел који су за ову свечану прилику приредили вино фестивала Винарије Тонковић, Carnex, Кафетерија, Куглица Куглица, Слаткотека, а за све госте поклоне су припремили Телеком Србија и Пуратос чоколадице.

Као поклон Београду, Битефу и љубитељима позоришта, I&F Grupa и њен оснивач Срђан Шапер и ове године одлучили су да подрже фестивал као важан спонзор и партнер Битефа. Захваљујемо се и спонзору, компанији Србија Гас која наставља да нас подржава, као и компанији Coca Cola Hellenic Србија која је са нама више од деценије. Битеф су традиционални подржали партнери фестивала Телеком Србија, IT компанија Телегруп и од ове године придружиле су им се компаније Carnex, Schweppes, а затим и пријатељи фестивала Маxi супермаркети, Raiffeisen банка, Винарија Тонковић, Deloitte, Туборг, DM и многи други...

52. Битеф под слоганом Свет без људи ће се одржати од 13. до 22. септембра, а представе које ће публика моћи да погледа у оквиру главног програма долазе из Француске, Немачке, Хрватске, Србије, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије, а биће приказана и једна немачко-руска копродукција.