Одржана прва централна конференција за медије 52. Битефа

52. Битеф под слоганом Свет без људи одржаће се од 13. до 22. септембра, најављено је данас на првој централној конференцији за медије одржаној тим поводом.

На конференцији је представљен главни програм фестивала, визуелни идентитет 52. Битефа, као и спонзори и пријатељи овогодишњег фестивала. Говорници на конференцији били су Милош Латиновић, директор Битеф театра, Иван Меденица, уметнички директор Битефа, Милан Лазовић, подсекратар за културу Града Београда, Вељко Голубовић, извршни креативни директор агенције New Moment New Ideas Company.

Како је најављено, и овогодишња селекција наставља мисију фестивала да јасно мапира оне уметничке појаве у савременом позоришту и извођачким уметностима које су (и даље) радикалне, субверзивне и полемичне, као и да храбро указује на адекватне, турбулентне и узнемирујуће друштвене феномене савременог света.

Представе које су у овогодишњој селекцији фестивала долазе из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије, а уједињује их Битефова тенденција да нас узнемиравају, уметнички и политички, покрећу да мислимо, осећамо и деламо.

52. Битеф свечано ће отворити музичка представа Свита бр. 3 ’Европа’ француског редитеља Жориса Лакоста, који је био најпријатније изненађење 50. Битефа са својом представом Свита бр. 2 (Специјална награда жирија и награда публике). Аутори који су део селекције 52. Битефа су: Драган Живадинов, једна од најважнијих фигура словеначке уметничке сцене осамдесетих година 20. века, чија ће представа Одило. Затамњење. Ораторијум бити изведена у Прологу фестивала; драмска списатељица и перформерка Маја Пелевић чији је пројекат Боливуд иновативан, другачији облик „политичког позоришта" од оног на који смо у Србији навикли последњих година; Оливер Фрљић, који долази на Битеф са две представе Шест лица тражи писца и Гояки - алетернатива за Немачку? и који на себи својствен квазидокументаран и импровизован начин и овог пута покреће своју омиљену тему - друштвену функцију театра и његов потенцијал за политички отпор. У селекцију главног програма уврштен је и Театар НО99, међународно призната трупа из Естоније која долази са представом НО43 Прљавштина која је вид физичког театра, са израженим ликовним аспектом; угледна руска и европска позоришна критичарка, Марина Давидова са инсталацијом Вечна Русија; затим Па’ам иза кога стоји млади, мултимедијални уметник Надав Барнеа, музичар, дизајнер светла и звука, већ увелико познат у Израелу; познати редитељ Штефан Кеги, један од три члана светски прослављеног колектива Римини Протокол који на Битеф долази са инсталацијом Заоставштина, соба без људи. Прослављени белгијски корограф Ален Плател, публици ће приказати Реквијем за Л. велики музички спектакл који ће затворити оводогишњи 52. Битеф.

Визуелни идентитет овогодишњег фестивала представља горила чији поглед нас, у складу са слоганом Свет без људи упозорава да се човек не проналази у сопстевном одразу јер су прави људи нестали или је наш одраз заправо одраз гориле јер људи више и нема. На конкурс за визуелно решење фестивала пристигло је 28 решења из Србије, Словеније и Македоније, а аутор победничког рада је Бојана Рајичић из агенције New Moment New Ideas Company.

Ове године Битеф је контактиран од стране Кабинета Владе Србије на челу са премијерком Аном Брнабић, који у оквиру своје стратегије развоја, подршке културе и креативне индустрије у Србији препознаје Битеф као један од најзначајнијих култруних брендова. Важна порука за све културне раднике и уметнике је то што се Премијерка не само труди да мапира културне и уметничке брендове наше земље, већ им кроз свој рад даје и вишеструку подршку.

Битеф тим захвалио се многобројним спонзорима и пријатељима који су их подржали. Битеф су традиционално подржали покровитељи Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије. Подршку су пружили и Амбасада СР Немачке у Београду и Гете Институт Београд, Амбасада Израела у Београду, Амбасада Швајцарске у Београду и Француски институт у Србији.

Као поклон Београду, Битефу и љубитељима позоришта, I&F McCann Grupa и њен оснивач Срђан Шапер и ове године одлучили су да подрже фестивал као важан спонзор и партнер Битефа. Ова сарадња представља само почетак дугорочне стратешке сарадње и партнерства Битеф фестивала и I&F McCann Grupe.

Међу спонзорима су посебно истакнуте и компанија Србија Гас која наставља да подржава фестивал, као и компанија Coca Cola Hellenic Srbija. Битеф су традиционални подржали и партнери Телеком Србија и IT компанија TeleGroup. Пријатељску подршку и ове године пружа Delhaize Srbija.