Foto: Jovica Drobnjak

Foto: Jovica Drobnjak

Редитељ Оливер Фрљић ће се на овогодишњем издању фестивала представити са две представе - Шест лица тражи писца коју је у сатиричком позоришту Керемпух режирао према познатој драми Луиђија Пирандела, и Горки - Алтернатива за Немачку? у продукцији чувеног Театра Максим Горки из Берлина. Обе представе препознају и осуђују феномен јачања десног популизма, ксенофобије, нетолеранције и ауторитарних режима у Европи, али и свету, феномен режима који разграђују демократске установе и систем људских права, а све то у спрези с подивљалим неолибералним капитализмом. Такође, као што је увек случај с Фрљићевим радом, ови комади преиспитају и положај позоришта у таквом окружењу, његову спремност и могућности да му се супротстави.

У сурет предстојећем фестивалу, Оливеру смо поставили неколико питања о његовом односу према Битефу, представама које су део главног програма, али и односу према свету без људи.

 

У складу са Битефовим овогодишњим слоганом, шта је за Вас свет без људи?

Иако људска врста већ дуже пренапућује овај сироти планет, врло ријетко је успијевала реализирати оно што смо наивно вјеровали да је есенција појма човјек. Повијест људске врсте је повијест дехуманизације. У том смислу схваћам овогодишњи слоган Битефа.

Шта за Вас значи бити део овогодишњег Битефа?

Битеф ми је увијек значио могућност сусрета с људима који су имали снагу и потребу изаћи из простора националне ускогрудности и створити један универзалнији језик од етноцентричког замуцкивања којим тренутно комуницира велики дио Европе и свијета.

Кроз главни програм овогодишњег Битефа, неизбежно се провлаче теме смрти и сећања. У том смислу, морамо да Вас питамо - како бисте волели да Вас се сећају?

Као један окорјели атеист, сваког дана молим бога да у тренутку кад умрем постанем дио колективног заборава. Мислим да би ми највећи пораз представљао било који облик постхумног признања онога што сам радио или интеграције у било какав национални корпус. Против логике националног крда сам се борио већи дио свог живота, па се надам да моја смрт, кад дође једног лијепог дана, неће избрисати ту чињеницу. Другим ријечима - о покојнику све најгоре.

Ваша представа  ГОРКИ - АЛТЕРНАТИВА ЗА НЕМАЧКУ? у једној реченици?

Представа о немогућности демокрације да заустави фашизам или му ускрати своју легитимацију.

Ваша представа ШЕСТ ЛИЦА ТРАЖИ ПИСЦА у једној реченици?

Радикално читање Пиранделловог класика у контексту хрватског десног популизма